Info Percutian Surabaya Gunung Bromo Ijen

Sedikit hal Info Percutian Surabaya Gunung Bromo Ijen, jika anda bercadang mau berkunjung ke Bromo dari malaysia atau Singapore.
Mount bromo tour packages
Sangat disarankan untuk ambil early flight sebab setibanya di Surabaya nanti, akan sambung lagi perjalanan dari Surabaya ke Cemoro Lawang village selama 3 jam. Pendakian ke gunung bromo bermula pada jam 3 pagi selepas hari ketibaan. Jika sampai kat Bromo lebih awal maka korang boleh tidur dan rehat sebelum mendaki pada jam 3 pagi.

Info Percutian Surabaya Gunung Bromo Ijen

Aktiviti di Gunung Bromo

Permaslahatan percutian bermula dengan kenderaan jeep yang digunakan untuk ke gunung penanjakan pada pukul 3 pagi. Tour guide akan ambil di homestay atau hotel ketempatan selepas hari ketibaan. Setibanya di penanjakan ( most famous view point ) menunggu sekejab hingga sunrise keluar dan berpuas hati ambil gambar pemandangan disana.

Selepas tu balik ke jeep untuk pergi ke kawah bromo, jeep akan drop kau kat jeep parkir area dikaki gunung.  Dari parkir, kau nak jalan kaki pun boleh, nak naik kuda pun boleh. Naik kuda pergi dan balik dari gunung kos dalam 150 ripu rupiah, lebih kurang RM50. Sebelum kat puncak anda akan panjat gunung bromo guna tangga sebanayak 250 step.

Ketika dah puas bergambar, lanjut gerak ke savanah atau orang banyak sebut bukit teletubbies. Boleh ambil gambar puas-puas kerana pemandangan kat sana cantik sangat, macam kat New Zealand. Kat sini aktiviti free and easy boleh sewa kuda untuk berkeliling di savanah, spend masa  di bukit teletubbies atau savanna tak lama sekira dalam 30 minit aje.

Lepas tu, pergi ke pasir berbisik, pemandangan kat sini berupa hamparan pasir luas berwarna hitam. Seronok kat sini, boleh bergambar dengan jeep, boleh lari sana sini, boleh lompat, awan lalu belakang kau, kau lalu tepi awan. Setelah berpuas waktunya balik kat homstay atau hotel untuk melanjukan perjalanan ke kawah ijen selama 6 jam dari bromo.

Perjalanan ke Kawah Ijen

Info Percutian Surabaya Gunung Bromo Ijen

Perjalanan dari Bromo ke Ijen lebih kurang 5 hingga 6 jam. Saat tiba di homestay atau hotel usahakan tidur lebih awal sebab pukul 12 mlm kena bangun, nak bersiap-siap panjat kawah ijen.

Read More :

Pelancongan Mount Bromo Rafting Adventure
Percutian Surabaya Mount Bromo Ijen Crater
Pelancongan Bromo Milky Way
Pakej Percutian Surabaya Mount Bromo Ijen Crater
Percutian Surabaya Bromo Malang

Trekking di Kawah Ijen

Info Percutian Surabaya Gunung Bromo Ijenbromosolution.com. Trekking bermula dari paltuding ( ijen parking area ) pada jam 1 pagi dan disarankan pakai jacket, glove, head cover, head lamp atau flashlight dan tongkat trecking kalau ada, bawak air dan bekalan makanan sikit. Pada saat rekking di kawah Ijen sangat tough sebab udara sejuk dan gelap, trek naik ke gunung Ijen tade la susah sangat tapi memenatkan sebab udara tiba-tiba jadi nipis sampai kau tak boleh nak bernafas sangat.

Untuk trekking di Gunung Ijen ambil masa lebih kurang 2 jam naik dan 1 jam untuk turun. Pada saat trekking ada baiknya selalu dengar arahan tour guide sebab lereng gunung banyak yang curam. Bila dah sampai puncak gunung, kitorang kena turun lagi ke kawah gunung berapi. Trek nak turun ke kawah gunung berapi sangat berbahaya kerana berbatu dan gelap gelita. Please watch your step, sebelum turun ke kawah pakailah topeng pernafasan yang disediakan oleh tour guide.

Time gelap-gelap ni boleh tengok Blue Fire kat tepi kawah dan inilah istimewanya gunung Kawah Ijen. Blue Fire ni ada 2 je dalam dunia ni, 1 di Iceland dan 1 lagi di Indonesia. Waktu paling bagus nak tengok Blue Fire adalah pada bulan April sampai September. Kalau dah cerah terang benderang Blue Fire dah tak nampak.

Dalam kawah tu kau boleh tengok aktiviti sulfur mining yang dilakukan oleh orang lokal, pakcik-pakcik ni angkat sulfur dengan gagah perkasa. Lepas turun dari gunung, balik pulang semula ke homestay atau hotel pada pukul 8 pagi, lunch dan rehat. Lebih kurang pukul 12 siang, check out dan siap-siap ke Surabaya. Perjalanan dari Ijen ke Surabaya juga ambil masa 6 – 7 jam.

Disarankan stay semalam di Surabaya untuk rehat dan tidur puas-puas.

Pilihan Kombinasi Pakej Percutian Surabaya :

  1. Pakej Percutian Mount Bromo Air Terjun Tumpak Sewu
  2. Rafting Adventure
  3. Pakej Percutian Suarabaya Mount Bromo Malang
  4. Mount Bromo Camping
  5. Percutian Bromo Milky Way

Info Percutian Surabaya Gunung Bromo Ijen

 
WhatsApp chat